Jste zde: Hlavní strana Články Poradna

Poradna

Pokud máte možnost, doporučujeme vám využít osobní konzultace v naší kanceláři v Brně, kde vám budeme schopni odpovědět a vysvětlit vaši konkrétní problematiku.

Tuto službu poskytujeme bezplatně. Je výhodné se dopředu telefonicky ohlásit (tel. 546 215 242), abyste eventuálně nemuseli čekat.

Topení v nízkoenergetických domech

26. 11. 2014

Proč je dobré, aby i v pasívním domě bylo možné zatopit, a proč je nejvhodnější podlahové vytápění?

Bydlení v nízkoenergetických a především v tzv. Pasívních domech se vyznačuje velmi nízkými ztrátami tepla, což je především způsobeno vysoce účinnou tepelnou izolací obvodových ploch včetně podlahy. A to tak dalece, že tepelné výkony zapnutých nízkoenergetických domácích přístrojů, jakož i lidského metabolismu, mají nezanedbatelný vliv na interní teplotu. Zejména u pasívních domů se proto často zpochybňuje potřeba vytápění a instalace topných systémů. (…)

Funkce podlahového vytápění v nízkoenergetickém objektu

05. 03. 2013

Pro pocit tepelné pohody ve vytápěném prostředí je určující rozdíl mezi teplotou vzduchu, který nás obklopuje, a teplotou masívních částí budovy, především pak jejího vnějšího pláště. To jsou stěny, strop a zejména podlaha, které jsme většinou nejblíže. Tento rozdíl by měl být co nejmenší, přičemž úplně nejvýhodnější je, když hmota domu, nebo aspoň její část, je teplejší než vnitřní vzduch. Je to sice nejvýhodnější, ale při klasickém konvekčním vytápění těžko dosažitelné. Je-li totiž instalováno konvekční vytápění, je to obráceně. Od lokálního topidla se ohřívá vzduch, který se tak stává nositelem tepelné energie, a jeho teplem jsou pak ohřívány masívní součásti domu. Ty jsou pak vždy chladnější a nutí k přetápění. (…)