Jste zde: Hlavní strana Články Poradna Elektřinou levněji než plynem

Elektřinou levněji než plynem

Topný plyn bude s časem nezadržitelně zdražovat a v závěsu za ním i elektřina, to je pravda. Ale přímotopná elektřina bude vždy levnější, je totiž součástí distribučního režimu energetických rozvodů.

Výkon velkých energetických zdrojů, tepelných elektráren, nelze regulovat tak rychle, jak potřebuje distribuční soustava. Změny výkonu jaderných elektráren je třeba plánovat na dny nebo i týdny dopředu. A právě jaderných elektráren bude ve světě a také u nás valem přibývat.

Každý, kdo používá elektřinu na vytápění po celý den, poskytuje elektrárně 4 hodiny denně celý svůj topný výkon na vykrývání špiček denního diagramu spotřeby elektrické energie, které narůstají velmi rychle. Za to je ovšem odměna ve snížené ceně energie po zbývajících dvacet hodin denně, a to pro celý dům. Tak spolu žijí dodavatel a spotřebitel elektřiny v jakési symbióze, bez které se zejména dodavatel prakticky neobejde a to dává i jistotu stability takového systému do budoucnosti.

Přidejte svůj komentář

Chcete se zeptat na něco souvisejícího s tématem článku nebo se podělit o své znalosti? Přidejte svůj komentář – rádi vám odpovíme.

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná. E-mail a telefon jsou nepovinné údaje a nebudou se v diskusi zobrazovat.