Jste zde: Hlavní strana Články Zaostřeno na produkty Porovnání funkčních vlastností topných fólií, topných rohoží a topných kabelů

Porovnání funkčních vlastností topných fólií, topných rohoží a topných kabelů

V sortimentu naší nabídky produktů elektrického podlahového vytápění se vyskytují topné fólie, topné rohože a topné kabely. Pro výběr správného typu vytápění jsme sestavili porovnávací grafy vybraných vlastností těchto typů produktů.

Rychlost natopení

Při stejném měrném topném výkonu a hloubce uložení je rychlost zátopu stejná.

Účinnost

Účinnost přeměny elektrické energie v teplo je 100%.

Vstupní náklady (investice)

Topné fólie vycházejí na pořízení dražší, než topné rohože, a topné kabely vycházejí levnější.

Provozní náklady

Při stejném výkonu a uložení vycházejí provozní náklady stejné.

Životnost

Životnost topných kabelů je více než 60 let, životnost tenkých topných rohoží je podobná. Životnost topných fólií je cca 30 let.

Záruka

Záruka poskytovaná výrobci na topné fólie je 10-ti letá, záruka na topné rohože a topné kabely je 20-ti letá nebo doživotní. Udané hodnoty platí při dodávce s montáží.

Elektrická bezpečnost

Topné kabely a topné rohože našeho sortimentu mají dvojitou elektrickou izolaci a jsou opatřeny ochranným opletením (uzemněným stíněním), takže z hlediska bezpečnosti proti úrazu elektrickým proudem vyhovují na nejvyšší úrovni. Topné fólie nemají ochranné opletení a jen jednu elektrickou izolaci (na instalovanou topnou fólii v podlaze je proto nutné položit ještě PE fólii 0,25 mm, která tvoří druhou elektrickou izolaci), takže mají úroveň bezpečnosti nižší a nevyhovují bezpečnostním požadavkům na elektrické topení ve vlhkých prostorách (koupelny, bazény).

Elektrosmog

Topné kabely a topné rohože našeho sortimentu jsou opatřeny ochranným opletením (stíněním), takže nevytvářejí elektrostatické pole. Dvoužilové topné kabely a topné rohože pak díky dvoužilové konstrukci eliminují i elektromagnetické pole, proto je doporučujeme pro podlahové vytápění v obytných domech. U topných fólií vzniká elektrostatické i elektromagnetické pole. Úroveň elektrostatického a elektromagnetického pole u všech produktů našeho sortimentu splňuje požadavky ČSN EN na elektromagnetickou kompatibilitu.

Vykrytí topné plochy

Díky montážní flexibilitě jsou schopny topné kabely vykrýt topnou plochu podlahy výborně. Naproti tomu topné rohože a topné fólie jsou vyráběny jen v určitých šířkách a vznikají tak nevytápěná místa nebo pásy.

Pasívní domy

Pro energeticky úsporné pasívní domy je vhodné navrhnout přiměřeně nízký výkon podlahového topení, což topné rohože ani topné fólie neumožňují. Topné kabely jsou vyráběny i ve výkonových řadách určených přímo pro pasívní domy.

Rovnoměrnost teploty podlahy

Díky montážní flexibilitě jsou schopny topné kabely vykrýt rovnoměrně celou topnou plochu podlahy. Naproti tomu topné rohože a topné fólie jsou vyráběny jen v určitých šířkách a vznikají tak nevytápěná místa nebo pásy.

Vlhké prostředí

Topné kabely a topné rohože našeho sortimentu mají dvojitou elektrickou izolaci a jsou opatřeny ochranným opletením (uzemněným stíněním), takže z hlediska bezpečnosti proti úrazu elektrickým proudem vyhovují pro montáž podlahového vytápění do koupelen a dalších vlhkých prostor (kromě sprchových koutů, kde nemá být žádné elektrické zařízení). Topné fólie nemají ochranné opletení a jen jednu elektrickou izolaci (na instalovanou topnou fólii v podlaze je proto nutné položit ještě PE fólii 0,25 mm, která tvoří druhou elektrickou izolaci), takže mají úroveň bezpečnosti nižší a nevyhovují bezpečnostním požadavkům na elektrické topení ve vlhkých prostorách (koupelny, bazény).

Přidejte svůj komentář

Chcete se zeptat na něco souvisejícího s tématem článku nebo se podělit o své znalosti? Přidejte svůj komentář – rádi vám odpovíme.

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná. E-mail a telefon jsou nepovinné údaje a nebudou se v diskusi zobrazovat.